Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

Filozofski, sociološki, pravni in tehnični vidiki nadzora in zasebnosti na internetu

Znanstvena knjižnica FDV, 255 strani, leto izida: 2006, ISBN 961-235-242-9

Cena: 20 EUR oz. 15 EUR za študente. Izdano pod CC licenco.

knjiga Nadzor in zasebnost v informacijski družbi O knjigi
V knjigi Nadzor in zasebnost v informacijski družbi je obravnavan problem zasebnosti in nadzora na internetu ter vpliva tehnologije na spreminjanje meje med javnim in zasebnim. Na začetku se delo ukvarja z vprašanjem, kdaj je zasebnost sploh nastala kot družbena kategorija in kako se je spreminjala skozi zgodovino. V nadaljevanju je obravnavana problematika nadzorovanja s pomočjo teorij Benthama, Foucaulta ter Deleuzeja. V nadaljevanju se delo ukvarja s pravico do zasebnosti, pri čemer primerjalno obravnava razvoj in obseg pravice do zasebnosti v ZDA in v Evropi.
V četrtem delu je obravnavan razvoj kriptografije kot tehnologije za zaščito zasebnosti. Podana je tudi kratka zgodovina kriptografije (predvsem javno dostopne) ter nastanek gibanja za elektronsko zasebnost. V zadnjem delu je obravnavan problem zasebnosti na internetu, ki vsebuje številne konkretne primere, ki zadevajo informacijsko, komunikacijsko ter prostorsko zasebnost na internetu.

Knjiga je izšla pri Znanstveni knjižnici FDV decembra 2006, ISBN 961-235-242-9.

O avtorju
dr. Matej Kovačič je asistent na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani. Pričujoče delo je njegova druga knjiga.

Prodaja

  • Mladinska knjiga, Knjigarna Konzorcij in Knjigarna Nebotičnik, Ljubljana;
  • Fotokopirnica FORA (pri Fakulteti za družbene vede), Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana
  • Spletni nakup: http://www.fdv.uni-lj.si/zalozba;
  • Izvod je mogoče naročiti tudi pri ge. Ivani Kecman, Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij, Fakulteta za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana, telefon: 01/5805-105, fax:01/5805-104, e-pošta: ivana.kecman@fdv.uni-lj.si (pri naročilu prosim omenite, da ste si ogledali elektronsko različico knjige in sedaj naročate fizični izvod).

Cena: 20 EUR oz. 15 EUR za študente.


Knjiga je dostopna tudi v elektronski obliki

Knjiga Nadzor in zasebnost v informacijski družbi je na voljo v fizični ali elektronski obliki. V obliki PDF si jo lahko prenesete iz digitalne knjižnice:
http://dk.fdv.uni-lj.si/eknjige/EK_Kovacic_2006_Nadzor.pdf.


Licenca
Knjiga je izdana pod Creative Commons licenco "Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija", ki vam omogoča neomejeno kopiranje knjige za nekomercialne namene.

Avtor knjige dovoli:

  • reproduciranje, distribuiranje, prikazovanje in izvajanje dela
  • predelati delo

Pod naslednjimi pogoji:

  • Priznanje avtorstva. Delo morate pripisati izvirnemu avtorju na način, ki ga določi izvirni avtor oziroma dajalec licence.
  • Nekomercialno. Tega dela ne smete uporabiti v komercialne namene.
  • Deljenje pod enakimi pogoji. Če spremenite, transformirate ali gradite na tem delu, lahko distribuirate predelavo dela le pod licenco, ki je enaka tej.